Puszyste mleczne ptysie z ciasta drożdżowego – Błyskawicznie znikają z talerza.
81
Puszyste mleczne ptysie z ciasta drożdżowego – procedura przygotowania
Jeśli szukasz idealnego przepisu na pyszne słodkie ciasto, wypróbuj te puszyste ptysie na mleku na zakwasie. Świetnie smakują same, z marmoladą, z czekoladą lub innym słodkim smarowidłem.
Składniki
mąka zwykła – 350 g
cukier – 3 łyżki
suszone drożdże – 7 g
sól – 2/3 soli
ciepłe mleko – 200 g
miękkie masło – 30 g
cukier puder – do posłodzenia
Przygotowanie
Do ciepłego mleka dodać drożdże i wymieszać. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, sól i cukier. Następnie wlej do niego mleko z drożdżami.
Całość lekko wymieszaj i wyrób gładkie, nieklejące się ciasto. Następnie dodajemy do tego miękkie masło i bardzo dokładnie mieszamy.
Ciasto przełóż do miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką powierzchnię roboczą i uformować z ciasta 12 bułek jednakowej wielkości. Następnie ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj kluski folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie lekko posyp cukrem, włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 160°C i piecz przez 18-20 minut.
Upieczone ptysie mleczne wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie podajemy je same, z marmoladą lub kremem czekoladowym.