Placki ziemniaczane ze śliwkami i makiem – Gdy tylko wystawię ją na stół znika w kilka chwil.

Czujesz słodki aromat śliwek, maków i gotowanych ziemniaków? Czy przypomina Ci to dzieciństwo w domku u babci? Nie zwlekaj więc i przygotuj w domu te wspaniałe placki ziemniaczane wypełnione bulionem śliwkowym i posypane makiem.

Placki ziemniaczane:

  • Dzień wcześniej ugotowane 750 g ziemniaków
  • 250 g mąki półgrubej (w razie potrzeby)
  • 2 jajka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • masło do smarowania (lub smalec)

Konfitura śliwkowa:

  • 250 g świeżych śliwek
  • 50 ml wody
  • 1 cukier waniliowy
  • 2-3 łyżki brązowego cukru (w zależności od słodkości śliwek)
  • 1 łyżka rumu
  • 3 goździki
  • cynamon (do smaku)
  • 1 łyżka dżemu

Dodatkowo:

  • zmielony mak
  • cukier puder

Proces przygotowania

Śliwki wypestkuj i gotuj na wolnym ogniu z około 50 ml wody. Dodać przyprawy, rum i po chwili cukier. Mieszaj ciągle, aż woda zgęstnieje i się udusi. Dodać dżem, chwilę pogotować i doprawić. Alternatywnie posłodzimy. Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce i wymieszać z mąką, jajkami i solą na zwarte ciasto. Ciasto podzielić na równe części i rozwałkować je na cienki placek. Smażymy je z obu stron na suchej patelni teflonowej na złoty kolor. Usmażone naleśniki posmaruj masłem. Napełnij ugotowanymi śliwkami, złóż na pół i posyp zmielonym makiem wymieszanym z cukrem. Serwujemy natychmiast.

Jeśli nie masz śliwek, użyj rozcieńczonych dżemów smakowych.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!