Biszkopt rośnie jak szalony nawet bez proszku do pieczenia: musisz znać tę prostą sztuczkę.
Jak upiec idealny biszkopt? Profesjonalni cukiernicy tak radzą!
Ten przepis na biszkopt bez proszku do pieczenia powinien znajdować się na honorowym miejscu w każdej książce kucharskiej.
To najlepsza baza do wspaniałych ciast i innych deserów. Wystarczy poznać jeden trik z portalu pyszności. Wysoki biszkopt, który nie spada, jest prosty i nie zawiera proszku do pieczenia , to marzenie każdego cukiernika. Z jednej strony nie jest to nauka. Przepisów jest dużo bardziej wymagających, w porównaniu z którymi biszkopt wydaje się banalny. Jednak każdy, kto próbował biszkoptu, wie, jak łatwo jest popełnić błąd , który może po prostu zakończyć się porażką.
Biszkopt bez proszku do pieczenia – prosty patent
Jeśli chcesz zrobić biszkopt bez proszku do pieczenia, który nie opada i zachowuje swój kształt, do ciasta dodaj mąkę zwykłą lub skrobię ziemniaczaną, a zwłaszcza dobrze ubite białka.
Co to dokładnie oznacza i jak należy je ubijać?
Białka nie należy ubijać zbyt krótko, ale też nie za długo, gdyż ubijanie białek nigdy nie sprawi, że biszkopt będzie idealny.
Postępuj zgodnie z poniższymi zaleceniami, a otrzymasz wysokie i puszyste ciasto. Na początku procesu robienia śniegu z białek jaj bardzo ważne jest dokładne oddzielenie białek od żółtek. Nawet najmniejsza ilość żółtka może zakłócić proces ubijania.
Kolejnym ważnym elementem, o którym musisz pamiętać, jest to, że zarówno miska, w której będziesz ubijać pianę, jak i trzepaczka muszą być dokładnie umyte i osuszone. Nie mogą być mokre ani tłuste. Ponadto nie należy ubijać piany zbyt długo.
Białka jaj, które zostały „ubite”, zaczną się oddzielać i stają się wodniste, co może negatywnie wpłynąć na efekt końcowy. Idealnie ubite białka są niezbędne, aby stworzyć ciasto biszkoptowe bez proszku do pieczenia.
Do przygotowania biszkoptu bez proszku do pieczenia potrzebujemy:
- 6 dużych jaj
- 200 g cukru pudru
- 140 g mąki pszennej tortowej zwykłej
- 55 g skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Oddziel białka od żółtek i ubijaj je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania, cały czas ubijając, partiami dodawaj cukier. Następnie stopniowo, jedno po drugim, cały czas ubijając, dodawaj żółtka.
Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę i skrobię. Całość delikatnie mieszamy ręcznie drewnianą łyżką. Formę do ciasta (23 cm lub 25 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Następnie wlać ciasto do formy i wyrównać. Biszkopt pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170°C lub do tzw. suchy szpikulec. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść na podłogę lub blat kuchenny z wysokości ok. 20-30 cm.