Ogrodnicy, macie na swoim podwórku skarb cenniejszy niż cytryny i pomarańcze: ten owoc to lekarstwo i nie trzeba go nawet jeść.

Wiele osób pamięta ten owoc z dzieciństwa, z ogrodu swojej babci. Dziś jej uprawa nie jest już tak popularna.

Warto wiedzieć, że jeśli włączysz agrest do swojej diety i to tylko na określony czas, będzie to miało niezwykle pozytywny wpływ na Twoje zdrowie. Wystarczy spożywać je tylko w okresie, kiedy rodzą się w naszych ogrodach. Jeśli więc planujesz, co w tym czasie posadzić w swoich ogrodach – wybierz także agrest. Nie pożałujesz! Agrest jest absolutnie wyjątkowy! Bez względu na to, jaką odmianę wybierzesz – zieloną, żółtą czy czerwoną, ich właściwości zdrowotne są w każdym przypadku ogromne. Wiedzieli o tym już nasi przodkowie, dlatego w każdym ogrodzie uprawiano agrest w dużych ilościach. Oprócz tego, że są tak zdrowe, są również bardzo łatwe w uprawie. Rosną niemal tak, że ich nie zauważasz.

Twoje ciało będzie Ci wdzięczne

Agrest korzystnie wpływa na pracę wątroby, serca i nerek, zapobiega chorobom żołądka, a także nowotworom przewodu pokarmowego. Nasze babcie robiły syrop z agrestu, był niezastąpiony na gorączkę, przeziębienie, stany zapalne i wirusy.

Udowodniono, że w wysokich temperaturach agrest może pomóc w szybkim ochłodzeniu organizmu, a tym samym złagodzić stany czasami zagrażające życiu. Ponieważ jest to tak znaczący efekt, nie należy przesadzać z agrestem i uważać na spożywanie dużych ilości tego owocu. Ponadto agrest jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy, a pod względem zawartości witaminy C ma go 20 razy więcej niż pomarańcze !

Więcej witaminy C niż porzeczki, cytryny i pomarańcze

Ze względu na wysoką zawartość witamin A, B1, C, D i E oraz minimalną zawartość energii jest to jeden z najlepszych owoców dla osób odchudzających się. Dodatkowo zawierają kwas cytrynowy, fruktozę winogronową, pektynę, niacynę, potas, fosfor i wapń , co skutkuje niezwykłą ochroną komórek i wzmocnieniem odporności. Pektyna nie tylko pobudza pracę jelit, ale także obniża wysoki poziom cholesterolu. I co nie mniej ważne, zapewniają także znaczną ochronę przed nowotworami, głównie dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy.

Ratunek dla Twoich nerek, prostaty i anemii

Nie powszechnie wiadomo, że agrest może pomóc w stanach zapalnych dróg moczowych i nerek nawet bardziej niż żurawina. Potrafią szybko wypłukać bakterie z układu moczowego i chronić nerki i drogi moczowe przed ich powrotem. Oprócz tego walczą także z zaleganiem organizmu. Agrest wzmacnia również ściany naczyń krwionośnych i zwalcza wysokie ciśnienie krwi. Jeśli masz problemy z anemią, powinieneś codziennie jeść agrest. Zawierają dużą ilość żelaza. kobiety z pewnością będą zadowolone z faktu, że agrest poprawia jakość skóry, włosów i paznokci. Nie są potrzebne żadne maski ani peelingi, po prostu ciesz się nimi.

Nie musisz jeść samych owoców, możesz wykorzystać także liście

Wysoka zawartość witamin i składników odżywczych Liście agrestu zawierają wiele przydatnych substancji – są szczególnie bogate w witaminę C. Zawierają także garbniki, flawonoidy i znaczną część soli mineralnych (mangan, miód, magnez itp.). Wysoka zawartość witaminy C jest bardzo istotna dla osób z osłabioną odpornością oraz w okresach, gdy organizm jest bardziej podatny na rozwój chorób takich jak grypa czy przeziębienie.

Jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni komórki przed przedwczesnym starzeniem się i działaniem wolnych rodników. Mogą także przyczyniać się do ochrony komórek przed nowotworami. Wywary i ekstrakty z liści agrestu mają silne działanie odkażające i przeciwzapalne. Stosuje się je na rany, zadrapania, ale także do płukania jamy ustnej w przypadku różnego rodzaju stanów zapalnych. Przydatne właściwości herbat i wywarów z liści agrestu zostały również udowodnione w leczeniu wrzodów i zapalenia żołądka. Do leczenia anemii i wspomagania hematopoezy – substancje zawarte w liściach agrestu są ważne dla tworzenia czerwonych krwinek i oprócz wspomnianej anemii zapobiegają także miażdżycy.

Działanie liści agrestu jest również nieocenione w przypadku dny moczanowej i reumatyzmu.

Herbata z liści jest doskonała na grypę, przeziębienie i dusznicę bolesną . Herbatę przygotowujemy biorąc 2 łyżeczki suszonych liści i zalewając 250 ml wrzącej wody. Zaparzaj przez 4 minuty.

Okład z liści agrestu!

Na bolące kolana zastosujemy okład z liści agrestu. Zagotuj około 30 liści w 500 ml wody i pozostaw do zaparzenia na 15 minut pod przykryciem. Zanurz szmatkę w wywarze, połóż na niej liście, złóż i przytrzymaj jeszcze gorący kompres na kolanie. Przykryj folią i owiń ciepłym ręcznikiem. Pozostaw kompres na noc i powtórz w razie potrzeby.

Herbata z liści agrestu działa moczopędnie, wspomaga pocenie się i może usuwać z organizmu nadmiar wody oraz bakterie wywołujące stany zapalne nerek i dróg moczowych. Łagodzi także zaparcia i problemy trawienne. Regularne picie naparu z agrestu zapobiega poważnym chorobom, takim jak cukrzyca, wysokie ciśnienie krwi, pobudza pracę jelit i chroni wątrobę. Koniecznie wypij ten napój przynajmniej raz dziennie w sezonie grypowym i nie musisz się martwić, że zachorujesz. Odwary z liści agrestu korzystnie wpływają także na choroby skóry – łagodzą podrażnienia, obrzęki, zaczerwienienia i swędzenie. Liście agrestu często dodawane są do kąpieli i pomagają zwalczać zapalenie skóry różnego pochodzenia.

Hodowca doradził prosty trik, jak zwiększyć słodycz małych owoców, takich jak porzeczki, agrest czy maliny. Dodatkowo tą metodą wypuścisz nowe pędy, które w tym roku będą mocniejsze i przyniosą więcej owoców. Wszystko czego potrzebujesz to zwykła skrobia ziemniaczana . To właśnie dressing z tego popularnego składnika sprawi, że owoce będą zauważalnie słodsze, a ponadto zwiększysz w tym roku płodność.

Jak to zrobić?

Wszystko czego potrzebujesz to 1 opakowanie. skrobia ziemniaczana (w filmie użyto opakowania 450 g) i wiadro wody. Wystarczy wsypać skrobię do wody i dobrze wymieszać. Część skrobi opadnie na dno wiadra, nie ma w tym nic złego . Wykorzystamy go do podlewania krzaków .

Podlewanie powtarzamy 3-4 razy w sezonie, ale tylko do połowy sierpnia. Wtedy na roślinie byłoby niepotrzebnie dużo młodych pędów. Na jeden krzak nakładamy około 1-2 litrów tej odżywki.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!