Wreszcie znalazłam przepis na idealne ciasto z truskawkami: Ciasto z budyniem – najlepsze ciasteczko całego sezonu.
99
Fantastyczne ciasto. Wystarczy, że wylejesz budyń na ciasto i włożysz do piekarnika. To naprawdę fantastyczny przepis.
To naprawdę fantastyczny przepis. Składniki:
4 jajka
szczypta soli
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
100 ml wody
100 ml oleju
250 g mąki półgrubej
½ opakowania proszku do pieczenia
400 g truskawek
Nadzienie:
1 opakowanie budyniu waniliowego
350 ml mleka
3 łyżki cukru
Opcjonalnie:
cukier puder
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy budyń do polewy:
Budyń wymieszaj z niewielką ilością mleka. Do płomienia włóż pozostałe mleko i cukier.
Gdy się zagotuje, dodajemy mleko z proszkiem budyniowym. Ugotuj gęsty budyń i pozostaw do ostygnięcia. Mieszamy.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Umyj truskawki i pozwól im odsączyć. Ciasto: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Żółtka ubijamy z cukrem, aż powstanie piana. Dodać wanilię, olej i wodę. Na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ostrożnie, ręcznie wymieszaj pianę z białek. Blaszkę o wymiarach 30×25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę do pieczenia i łyżką układamy na nim budyń.
I wkładamy kawałki truskawek – delikatnie wciskamy je w ciasto. Piec około 30 minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia i posypać cukrem pudrem.