Każdy, kto zna ten przepis na zakwas, nie szuka niczego innego: Niezwykle miękki i puszysty – przepis uniwersalny.

Ciasto to można wykorzystać naprawdę do wszystkiego, jest uniwersalne zarówno do wypieków na słodko, jak i na słono.

Robimy z niego wrapy, bułki, ciasta, pizzę, po prostu wszystko. W cieście nie ma jajka, jest bardzo sprężyste i mięciutkie, naprawdę pierwsza klasa. W naszej rodzinie ten przepis jest dziedziczony. Chętnie posunę się dalej, spróbuj, a nie pożałujesz.

Składniki:

  • 500 g mąki zwykłej specjalnej
  • 150 ml oleju
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka granulowanego cukru
  • 1 torebka suchych drożdży lub 1/2 kostki świeżych drożdży

Nadzienie:

  • Twarożek
  • Orzechy
  • Mak
  • Nutella
  • Dżem
  • Marmolada

Przygotowanie:

Jeżeli używasz drożdży świeżych, drożdże przygotowujemy w klasyczny sposób:

Wymieszaj trochę letniego mleka z cukrem i drożdżami. Odstawiamy na około 15 minut, aż drożdże wypłyną. Następnie do miski stopniowo dodawać mąkę, pozostałe mleko i olej.

I zrobimy ciasto. Na koniec dodać szczyptę soli.

Jeśli używasz suchych drożdży, procedura jest jeszcze łatwiejsza. Składniki zagnieść na ciasto dodając wszystkie składniki. Na koniec dodajemy mleko, które musi być letnie. Ciasto posyp zwykłą mąką.

Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Następnie możesz zrobić smakołyki z ciasta według własnego gustu. Można u nas przygotować najwyższej klasy bułki, drożdżówki, ciasta czy np. wspaniałą pizzę czy słone ślimaki.

Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!