Smażony Kurczak przygotowany jak w restauracji KFC – Obłędny smak.
694
Smażony kurczak KFC – proces przygotowania
Jeśli zostały Ci w lodówce resztki kurczaka i zastanawiasz się, jak je przygotować, wypróbuj popularny przepis KFC, który smakuje jeszcze lepiej niż oryginał. Można podawać z puree ziemniaczanym, frytkami lub orzeźwiającą sałatką.
Do marynowania
mięso z kurczaka – 500 g
woda – 1000 ml
cukier – 1 łyżka
sól – 1,5 łyżeczki
mała szalotka – 1 szt
Mieszanka do obtaczania
mąka zwykła – 240 g
skrobia kukurydziana – 60 g
mielona papryczka chili – 1 łyżka
granulowany czosnek – 1 łyżka
cebula granulowana – 1 łyżka
mielony czarny pieprz – 1 łyżka
sól – 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia – 1 łyżka
Mieszanka jajeczna
jajka – 2 szt
woda – 100 ml
Do smażenia
olej – w razie potrzeby
Przygotowanie
Umyj i oczyść kurczaka. Do miski wlać wodę, dodać sól, cukier i szalotkę. Wymieszaj mieszaninę i włóż do niej kurczaka. Następnie odstawiamy do marynowania na 6 godzin do lodówki.
W dużej misce wymieszaj mąkę zwykłą, skrobię kukurydzianą, proszek do pieczenia, sól, suszony czosnek, mielone chili, suszoną cebulę i mielony czarny pieprz. Do drugiej miski wsyp połowę mąki, dodaj jajko i wodę. Następnie bardzo dokładnie wymieszaj mieszaninę.
Kawałki kurczaka przełóż na papierowy ręcznik i osusz. Następnie najpierw ostrożnie obtaczaj je w mieszance jajecznej, a następnie w mące. Na głęboką patelnię wlać olej i rozgrzać go na średnim ogniu. Następnie ostrożnie włóż do niego panierowane kawałki kurczaka i smaż na złoty kolor i chrupkość, około 15 minut.
Wyjmij kawałki kurczaka z oleju i odsącz je na serwetce. Następnie podawaj je od razu z ulubionym dodatkiem.