Rolada z nadzieniem budyniowym i czekoladą – Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś.
Biszkopt z nadzieniem kremowym i czekoladą – procedura przygotowania
Jeśli chcesz przygotować dla swoich bliskich coś naprawdę wyjątkowego, postaw na ten biszkopt z nadzieniem budyniowym i polewą czekoladową. Będzie wyglądać absolutnie idealnie na świątecznym stole. Dzięki temu stanie się idealnym słodkim miejscem na każdą okazję.
Ciasto
- mąka półgruba – 260 g
- cukier – 260 g
- olej – 10 łyżek
- ciepła woda – 8 łyżek
- jajka – 4 szt
- proszek do pieczenia – 0,5 torebki
- kakao – do smaku
Krem
- mleko – 750 ml
- cukier – 300 g
- masło – 150 g
- budyń waniliowy – 1 torebka
- cukier waniliowy – 1 torebka
- czekolada – 1 stół
Przygotowanie
W pierwszym etapie zacznij wyrabiać ciasto. Oddzielić żółtka od białek i ubić je na sztywną pianę. Następnie żółtka ubić z cukrem pudrem na pianę. Dodajemy także ciepłą wodę, olej słonecznikowy, przesianą mąkę półgrubą, proszek do pieczenia i na koniec śnieg z białek. Wyrobić gładkie ciasto o półpłynnej konsystencji.
Następnie dzielimy na dwie równe części i do jednej z nich wsypujemy kakao. Teraz weź dwie formy na polędwiczkę z jelenia, posmaruj je olejem i posyp mąką. Do jednego wlać ciasto waniliowe, do drugiego kakaowe. Obydwa korpusy pieczemy w piekarniku ok. 20 – 30 minut w temperaturze 180°C. W międzyczasie przygotuj krem.
W kubku wymieszaj budyń w proszku z odrobiną mleka. Resztę zagotować z cukrem pudrem i wanilią. Gdy płyn zacznie wrzeć, wlać do niego budyń i mieszać, aż zgęstnieje. Gotowy krem pozostawić do ostygnięcia. Na koniec dodaj do niego miękkie masło. Wtedy nadzienie będzie gotowe. Po upieczeniu tusze wyjąć je z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie wyłóż biszkopty na blachę do pieczenia i pokrój je w równie grube plastry. Sklejaj je na przemian (waniliowe i kakaowe) budyniem, aż uzyskasz długi grzbiet. Na koniec polej wszystko polewą czekoladową i wstaw do lodówki na kilka godzin, aby stwardniało.