Szczera zupa kalafiorowa z jajkiem – Moja rodzina wyrywa sobie przepis z rąk.
985
Uczciwa zupa kalafiorowa z jajkiem – procedura przygotowania
Jeśli szukasz inspiracji na łatwą zupę kalafiorową, wypróbuj przepis. Przed podaniem wystarczy posypać świeżą natką pietruszki.
Składniki
cebula – 1 szt
czosnek – 2 ząbki
większa marchewka – 1 szt
kalafior – 1/2 kalafiora
olej – w razie potrzeby
sól dla smaku
mielony czarny pieprz – do smaku
liść laurowy – 1 szt
cały kminek – 1/2 łyżeczki
ziele angielskie – 3 kulki
mąka zwykła – 1 łyżka
bulion warzywny, woda lub bulion – 1000 ml
jajka – 3 szt
Przygotowanie
Cebulę i czosnek oczyść i drobno posiekaj. Kalafior dokładnie myjemy i dzielimy różyczki na małe kawałki. Następnie obierz marchewkę i zetrzyj ją na grubej tarce.
Do garnka wlać olej i podsmażyć na nim cebulę. Następnie oprósz mąką i smaż mieszaninę przez około 1 minutę. Do garnka wlać bulion, wodę lub wodę z bulionem. Następnie dodajemy do niego kalafiora, marchewkę i czosnek. Zupę doprawiamy kminkiem, pieprzem i solą.
Do zupy dodać kminek, liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko wymieszaj i gotuj warzywa do miękkości. Przed końcem gotowania wbić jajka do garnka i od razu je wymieszać.
Zupę gotuj jeszcze przez kilka minut i od razu podawaj. Przed podaniem można posypać świeżą natką pietruszki.