Kremowe kostki czekoladowe z 2 rodzajów czekolady – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.
Kremowe kostki czekoladowe z 2 rodzajów czekolady – procedura przygotowania
Jeśli szukasz przepisu na prosty deser, który dosłownie rozpływa się na języku, przygotuj kremowe kostki czekolady. Są puszyste, pyszne, a dzięki dodatkowi orzechów mają charakterystyczny smak.
Ciasto
- białko jaja – 5 szt
- cukier – 120 g
- mielone orzechy włoskie – 100 g
- mąka – 1 łyżka
Krem
- mleko – 1000 ml
- żółtko jaja – 5 szt
- budyń waniliowy w proszku – 3 szt
- mąka – 6 łyżek
- cukier – 100 g
- masło (margaryna) – 250 g
- czekolada mleczna – 25000 g
- biała czekolada – 200 g
Dodatkowo
- śmietana do ubijania – 200 ml
- masło – 1 łyżka
- mąka – 1–2 łyżki
Przygotowanie
Najpierw przygotuj krem. W misce ubić żółtka z budyniem waniliowym, cukrem, łyżką mąki i odrobiną mleka. Resztę mleka wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Gdy mleko zacznie się pienić, zdejmij je z ognia i dodaj mieszaninę żółtek. Postaw garnek ponownie na ogniu i podgrzewaj przez 2-4 minuty, aż zgęstnieje. Podziel gotową mieszaninę na dwie równe części w różnych miskach.
W jednym cieście wymieszaj kawałki białej czekolady, a białą czekoladę w drugim cieście. Obydwa kremy przykryj folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Uwaga: Na oba kremy nałóż folię spożywczą tak, aby ściśle ich dotykała. Dzięki temu nie zrobi się na nich skórka. W międzyczasie w misce ubijamy białka z cukrem, który stopniowo dodajemy. Gdy tylko utworzy się sztywny śnieg, wmieszaj zmielone orzechy i łyżkę mąki. Rozłóż ciasto równomiernie na wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formie do pieczenia i piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 25-30 minut.
Wskazówka: Można sprawdzić, czy ciasto jest upieczone, wbijając w nie wykałaczkę. Jeśli wyjmiesz czysty patyk, gotowe. Jeśli ciasto na nim pozostanie, pieczemy chwilę dłużej. Schłodzoną, jasną śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z margaryną lub masłem. To samo zrób z ciemnym kremem. Część jasnego kremu równomiernie rozprowadź na całej powierzchni ciała i pomaluj ciemnym kremem. Powtarzaj proces, aż będziesz miał składniki i zakończ układanie warstw ciemnym kremem. Na koniec w misce ubić bitą śmietanę i rozsmarować ciemną śmietankę na powierzchni deseru. Wskazówka: Podawaj kremowe kostki czekolady pokrojone i udekorowane startą czekoladą.