Klasyczny sos koperkowy z wołowiną – Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.

Klasyczny sos koperkowy z wołowiną – procedura przygotowania

Jeśli kochasz czeską klasykę, koniecznie wypróbuj przepis na sos koperkowy z wołowiną. Można podawać z puszystymi knedlami lub gotowanymi ziemniakami.

Na mięso

  • wędzony boczek – do smaku
  • Noga wołowa bez kości – 700 g
  • sól – 2 łyżeczki lub do smaku
  • mielony czarny pieprz – do smaku
  • liść laurowy – 2 liście
  • całe ziele angielskie – 6 kulek
  • cebula – 1 szt
  • olej – w razie potrzeby

Na sos

  • mleko – 1000 ml
  • masło – 60 g
  • mąka zwykła – 2 łyżki
  • sól dla smaku
  • cukier granulowany – 1-2 łyżki stołowe lub do smaku
  • ocet – 2-4 łyżki lub do smaku
  • krem ​​do gotowania – 200 g
  • świeży koperek – 1-2 łyżki

Przygotowanie

Mięso oczyść, długim i wąskim nożem wykonaj głębokie nacięcia w mięsie, a następnie włóż pokrojony w frytki wędzony boczek.

Dokładnie posolić i pieprzyć wołowinę. Na patelnię wlej odrobinę oleju i poczekaj, aż się rozgrzeje. Następnie obsmaż na nim mięso tak, aby zarumieniło się ze wszystkich stron.

Mięso przełożyć do garnka, dodać liść laurowy, nowe przyprawy, łyżeczkę soli oraz oczyszczoną i posiekaną cebulę. Następnie zalać wrzątkiem wołowinę i gotować 90-150 minut.

W międzyczasie do drugiego garnka włóż masło, posyp je mąką i cały czas mieszając smaż lekką zasmażkę.

Do zasmażki wlać mleko, natychmiast wymieszać i gotować około 15 minut. Następnie dopraw sos solą, cukrem, octem i wlej do niego śmietanę. Sos gotuj przez 5 minut i dodaj do niego drobno posiekany świeży koperek. Następnie wszystko wymieszaj i gotuj przez kolejne 2 minuty.

Wyjmij mięso z bulionu i pokrój je w plasterki. Następnie podajemy na talerz, dodajemy kluskę lub gotowanego ziemniaka, a dodatek polewamy sosem koperkowym. Rada: Przed nabiciem mięsa włóż wędzony boczek na chwilę do zamrażarki. Będzie twardszy i łatwiejszy w obróbce.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!