Prosty domowy chleb na zakwasie – proces przygotowania
Gdy wypróbujesz ten prosty przepis na domowy chleb na zakwasie, w mgnieniu oka zapomnisz o pieczywie ze sklepu. Ta piekarnicza perełka zajmie Ci tylko chwilę, a składniki do niej znajdziesz normalnie w kuchni.
Składniki
- mąka zwykła – 1000 g + do posypania
- woda – 650 g + do namaszczenia
- świeże drożdże – 1 kostka
- sól – 15–20 g lub do smaku
- cukier – 1 łyżeczka lub do smaku
Przygotowanie
Do pojemnika wlej letnią wodę i włóż do niej drożdże. Następnie posypać cukrem i bardzo dobrze wymieszać masę. Do dużej miski przesiać mąkę pszenną, dodać sól. Następnie do mieszanki dodać wodę wymieszaną z drożdżami i cukrem. Przenieś mieszaninę do robota i poczekaj, aż ciasto dobrze wyrośnie na 5 minut. Jeśli nie masz bota, utwórz go ręcznie. Na dno kolejnej dużej miski posypujemy mąką i przekładamy do niej ciasto. Następnie posyp je zwykłą mąką.
Ciasto lekko wyrobić, uformować bułkę i przykryć miskę ściereczką. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Posyp powierzchnię roboczą wystarczającą ilością mąki i za pomocą szpatułki przenieś na nią ciasto. Następnie ponownie przykryj odpowiednią ilością gładkiej mąki. Zagniataj ciasto rękami, starając się usunąć z niego nadmiar powietrza. Następnie uformuj z niego bochenek, który przekrój na dwie części.
Z każdej części uformuj bochenek, który przełóż na oprószoną mąką blachę. Następnie pozwól im jeszcze chwilę wyrosnąć. Lekko dociśnij każdy bochenek i posmaruj go wodą za pomocą wałka do ciasta. Następnie ostrym nożem zrób na środku mały krzyż. Włóż blachę do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz chleb przez około 30-35 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 230°C i poczekaj, aż zacznie się złocić. Zaraz po wyjęciu chleba z piekarnika należy go natychmiast posmarować wodą. Następnie pozwól mu całkowicie ostygnąć i możesz go podawać.