Zdrowotne potrzeby – Dlaczego pestki z daktyli są moją tajną bronią i nigdy nie lądują w koszu.
W ostatnim czasie zdecydowanie częściej decydujemy się z mężem na zakup bakalii, rezygnując z tradycyjnych słodyczy. Nie tak dawno, podczas mojej próby powrotu do formy po zimie, zdecydowałam się na gruntowną zmianę diety, wzbogacając ją o różnorodne bakalie, co znacząco przyczyniło się do mojej utraty wagi.
Odkryłam również znakomity sposób na przygotowanie kawy z nasion daktyla, dzięki wskazówce od znajomego, który od pięciu lat mieszka w Izraelu. Podzielił się ze mną historią o miejscowej kawiarni, słynącej z serwowania tego wyjątkowego napoju. Jego przygotowanie nie różni się znacząco od tradycyjnej kawy, aczkolwiek posiada kilka unikalnych szczegółów.
Instrukcja przygotowania kawy z nasion daktyla:
Pierwszym krokiem jest dokładne wysuszenie nasion. Aby to osiągnąć, rozmieść obrane z miąższu daktyle na blasze do pieczenia w jednej warstwie. Następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Po wysuszeniu, nasiona należy przesypać na suchą patelnię i smażyć do momentu, aż nabiorą lekko złotego koloru. Ważne, by nie doprowadzić do ich przypalenia. Ich gotowość łatwo jest rozpoznać po kruchości.
W kolejnym etapie, wysuszone nasiona daktyla należy zmielić na proszek za pomocą młynka elektrycznego.
Do przygotowania 250 ml napoju potrzebujesz dwie łyżeczki zmielonych nasion. Napój charakteryzuje się delikatnym smakiem, przypominającym nuty miodu i owoców, przy czym jego kolor jest identyczny jak zwykłej kawy.
Korzyści płynące z picia kawy daktylowej są nieocenione:
Napój ten, znany od czasów starożytnych Beduinów z Sahary, od wieków cieszy się popularnością. Nie zawiera kofeiny ani glutenu, dzięki czemu jest całkowicie bezpieczny i orzeźwiający, zachowując przy tym charakterystyczny, przyjemny smak bez kwaskowatości.
Składniki zawarte w nasionach daktyli mają zbawienny wpływ na leczenie zgagi oraz wspomagają proces trawienia. Regularne spożywanie tego napoju wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed wolnymi rodnikami i dostarczając organizmowi cennych antyoksydantów.