Sto razy lepszy smak niż te z puszki. Spróbuj truskawek kandyzowanych – kilka garści zmienia wszystko.

Moje ulubione owoce to truskawki – świeże są po prostu fantastyczne. Nasz absolutny faworyt to truskawki z puszki i kandyzowane. Zamiast cukierków dzieci je uwielbiają.

Naprawdę są słodkie i smaczne. Jako fantastyczny deser truskawki można przechowywać długo – to doskonała wskazówka! Świeże truskawki oferują słodki, pachnący smakołyk, który jest lepszy niż cukierki i nie zawiera konserwantów. Spróbuj, a na pewno nie będziesz żałować!

Składniki:

  • 800-900 g cukru,
  • 1 kg truskawek,
  • 200 ml wody.

Przygotowanie:

Wybieramy dojrzałe, ale jeszcze twarde truskawki do kandyzowania. Odszypułkowanie truskawek jest opcjonalne.

Cukier wsypujemy do garnka, zalewamy wodą i mieszając, czekamy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy truskawki, delikatnie mieszamy. Gotujemy nie dłużej niż 3 minuty, a potem całkowicie studzimy.

Syrop po schłodzeniu przecedzamy do rondelka, gotujemy. Następnie zalewamy nim truskawki.

Krok z przecedzaniem syropu i gotowaniem powtarzamy, ale tym razem gotujemy syrop dłużej, aż uzyska konsystencję lekkiego dżemu. Zalane truskawki doprowadzamy do wrzenia, gotujemy tylko minutę, po czym natychmiast wyłączamy ogień. Oczekujemy, aż ostygną, a następnie wykładamy truskawki na tacę, rozmieszczając je pojedynczo.

Gdy cukierki ostygną, są gotowe do wysuszenia. Możesz zdecydować, jak bardzo wyschnięte mają być, ale nie zostawiaj ich na więcej niż 5 dni. Do wysuszenia można je ułożyć na tacach, przykryć folią spożywczą, zamrozić lub obtoczyć w cukrze pudrze i przechowywać w słoiku, aby nie sklejały się bez dodatku cukru.

Smacznego życzymy!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!