Pierwszy raz ten deser spróbowałam wiele lat temu, na wakacjach. Raz skosztowałam, i codziennie przez całe wakacje po niego wracałam. Po powrocie, w Internecie znalazłam przepis. Okazało się, że smak domowej wersji jest równie dobry, a może nawet lepszy niż kupiony. Jeżeli i Ty uwielbiasz takie delikatne desery, koniecznie spróbuj je zrobić.
Deser ten jest wyjątkowy, bo robi się go szybko, z kilku składników. Możesz zmieniać jego składniki według upodobań. Na przykład, jagody zamiast kawy zupełnie odmieniają jego smak.
Zacznij od garnka z grubymi ściankami. Wlej do niego mleko, dodaj 100 g cukru i podgrzewaj.
W tym czasie wymieszaj 2 łyżki rozpuszczalnej kawy z 2 łyżkami gorącej wody w osobnej misce. Tę mieszankę dodaj do mleka.
Rozpuść skrobię w 50 ml zimnej wody i dodaj do mleka, mieszając dokładnie. Gotuj mleko, ciągle mieszając, aż zgęstnieje.
Na dno foremek możesz położyć ciasteczka przed wlaniem deseru. Po schłodzeniu w deserze utworzy się delikatne ciasto. Jeśli zamiast kawy użyjesz jagód lub owoców, połóż je na dno foremek przed nałożeniem deseru. Schłodź deser przez godzinę.
W międzyczasie przygotuj nadzienie kawowe. Wymieszaj 2 łyżki rozpuszczalnej kawy, cukier i gorącą wodę, a potem ubij na piankę.
Na schłodzony deser nałóż piankę kawową i podawaj. Smacznego!
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.