Nie do wiary, ale prawdziwe: te chruściki z kwaśnej śmietany są najlepsze na świecie i nie zatrzymasz się tylko na karnawale.

W naszej rodzinie chruściki to nieodzowny element okresu karnawałowego.

Mój wybór zawsze pada na przepis mojej mamy, miłośniczki kwaśnej śmietany, mimo prób innych receptur. Ich puszystość, miękkość i niezrównany smak to coś wyjątkowego. Spróbuj sam, a przekonasz się, jak wielki sukces odniosą w Twoim domu. 🙂

Składniki:

  • sól
  • olej do smażenia
  • skórka cytrynowa
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki rumu
  • 70 g margaryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 6 łyżek kwaśnej śmietany

Do posypania:

  • cukier puder.

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta jest banalnie proste. Wystarczy jedna duża miska. W niej połącz wszystkie składniki na ciasto. Wyłóż na stolnicę obsypaną mąką i ugnieć dokładnie. Ciasto musi być jednolite, elastyczne i gładkie.

Rozwałkuj i pokrój w prostokąty. W każdym z nich zrób dziurkę pośrodku, a następnie przewlecz przez nią jeden koniec, tworząc charakterystyczny kształt.

Rozgrzej patelnię i smaż chruściki w odpowiedniej ilości oleju. Po usmażeniu odkładaj na ręcznik papierowy.

Gotowe chruściki są już do kosztowania. Smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!