Dlaczego wszyscy myślą, że kupiłam go w sklepie. 12 litrów domowego soku za 12 zł – Twoja tygodniowa dawka witamin.
1 330
Ten sok z pewnością stanie się ulubionym napojem Twoich dzieci – nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest znacznie smaczniejszy niż większość soków dostępnych w sklepach.
Jego idealny balans słodyczy sprawia, że doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Przygotuj się na przyrządzenie większej ilości, bo przepis zakłada zrobienie aż 14 litrów soku. W związku z tym, przygotuj odpowiednią liczbę słoików lub, jeśli potrzebujesz, zmniejsz proporcje składników. Dodatkowo, sok ten można przechowywać w lodówce przez kilka dni bez obaw o jego świeżość.
Składniki:
500 g cukru pudru
1 kg marchwi
2 pomarańcze
2 cytryny
1 łyżka kwasku cytrynowego
Instrukcje:
Zacznij od obrania marchwi, a następnie umyj dokładnie pomarańcze i cytryny.
Pokrój marchew oraz owoce w plasterki, pamiętając, że pomarańcze i cytryny należy kroić wraz ze skórką i pestkami.
W szybkowarze umieść wszystkie składniki, zalewając je wodą tak, aby całkowicie pokryła owoce (około 2 litry), i gotuj na wolnym ogniu.
W międzyczasie, zagotuj 12 litrów wody z cukrem.
Po ostygnięciu wszystkich składników, wymieszaj je ze sobą, a na końcu dodaj kwasek cytrynowy.
Sok odstaw na minimum 24 godziny. Jeśli wolisz sok bez drobinek, możesz go przecedzić przed podaniem.