Niepieczone kulki orzechowe z czekoladą – Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują

Niepieczone kulki orzechowe z czekoladą – procedura przygotowania

Wypróbuj prosty i bardzo szybki przepis na świąteczne ciasteczka bez pieczenia. Kulki orzechowe zrobisz z zaledwie trzech składników, a ich przygotowanie zajmie Ci nie więcej niż 15 minut.

Składniki

  • niesolone orzeszki ziemne – 500 g
  • czekolada – 500 g
  • mleko skondensowane – 200 g
  • olej – w razie potrzeby

Przygotowanie

Orzeszki ziemne wyłóż na blachę i włóż do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz je, aż będą lekko złociste. Dzięki temu będą miały bardziej wyrazisty smak. Mieszaj od czasu do czasu, aby je zarumienić.

Pozwól im ostygnąć, a następnie przełóż je do blendera i zmiksuj na małe kawałki. Rozpuść czekoladę z 1 łyżką oleju roślinnego w łaźni wodnej. Stopniowo dodawaj skondensowane mleko do czekolady i mieszaj, aż wszystko się dobrze połączy. Do masy czekoladowej dodać orzeszki ziemne i bardzo dokładnie wymieszać.

Z powstałej masy uformuj kulki o pożądanej wielkości i umieść je w papierowych foremkach. Następnie pozwól im stwardnieć.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!