Pasta selerowa z czosnkiem – kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują
963
Pasta selerowa z czosnkiem – procedura przygotowania
Jeżeli szukasz inspiracji na oryginalny, smaczny i jednocześnie zdrowy poczęstunek, wypróbuj prosty przepis na smarowidło z selera i czosnku. Świetnie komponuje się z kanapkami i kanapkami, ale można go również zjeść jako lekką przekąskę lub kolację.
Składniki
seler – 200 g
większa marchewka – 1 szt
sól dla smaku
mielony czarny pieprz – do smaku
śmietana – 150 g
mała szalotka lub cebula – 1 szt
czosnek – 2 ząbki lub do smaku
Przygotowanie
Seler i marchewkę umyj pod bieżącą wodą, obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Następnie włóż je do miski i dodaj do nich śmietanę. Dokładnie wymieszaj mieszaninę. Dodać zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną szalotkę. Następnie dopraw pastę solą i mielonym pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Gotową pastę smarujemy świeżym pieczywem. Kanapki lub kanapki można udekorować posiekanymi ziołami, rukolą lub trąbką.
Przed podaniem możesz udekorować pastę glazurowanymi marchewkami. Oczyść go i pokrój w cienkie plasterki. Włóż go na patelnię z roztopionym masłem i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj miód i poczekaj, aż się skarmelizuje. Gdy są jeszcze gorące, połóż je na kanapkach lub kanapkach.