Biszkopt z kremem cytrynowym – Smak mile zaskoczył mnie i gości

Biszkopt z kremem cytrynowym – procedura przygotowania

Szukasz przepisu na orzeźwiający deser na każdą okazję? Wtedy nie musisz już szukać. Postaw na biszkopt z kremem cytrynowym, który pokocha cała Twoja rodzina. Z tym ciastem możesz być pewien jednego. Na pewno nie będzie się długo „rozgrzewać” na blasze. On jest nie do odparcia!


Ciasto

  • mąka półgruba – 7 łyżek
  • cukier – 7 łyżek
  • olej – 3 łyżki
  • woda – 3 łyżki
  • sól – 1 szczypta
  • jajka – 7 szt

Krem

  • mleko – 500 ml
  • masło – 250 g
  • cytryna – 1 szt
  • cukier – 5 łyżek
  • skrobia – 3,5 łyżki

Pianka

  • śmietana – 100 g
  • śmietana do ubijania – 100 ml
  • cukier – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek jaj. Następnie za pomocą miksera ubić sztywny śnieg ze szczyptą soli i cukru. Następnie w drugiej misce wymieszaj żółtka z olejem, wodą, przesianą mąką półgrubą i na koniec dodaj do masy białka. Ciasto powinno być półpłynne i puszyste. Następnie weź blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłóż na niej ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku na złoty kolor przez ok. 20 minut w temperaturze 170°C.

W kolejnym etapie przystąpić do przygotowania nadzienia cytrynowego. Do rondelka o grubszym dnie wlać mleko i rozpuścić w nim mąkę kukurydzianą oraz cukier. Następnie włóż mieszaninę do pieca i podgrzej na średnim ogniu. Nie zapomnij także o regularnym mieszaniu. Gdy krem ​​będzie gęsty jak krem, odstawić go na bok, lekko ostudzić i na koniec za pomocą miksera dodać do niego miękkie masło, skórkę i sok z cytryny. Następnie można po prostu przygotować lukier, ubijając śmietanę na śnieg z dodatkiem cukru, kwaśnej śmietany i soku z cytryny.

Gdy wszystko będzie już gotowe, możesz przystąpić do składania ciasta. Upieczoną tuszę przekrój długim, ostrym nożem na trzy równe plasterki i każdy z nich posmaruj nadzieniem cytrynowym. Na koniec ułóż poszczególne korpusy jeden na drugim i posmaruj powierzchnię kremową mieszanką. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby stwardniało i odpowiednio wystygło.

Wystudzony biszkopt z nadzieniem cytrynowym wyjmij z lodówki, pokrój na mniejsze kawałki i podawaj z ulubionym napojem. Zrobi to na przykład kawa, herbata lub kakao. Porcję można również uzupełnić świeżymi lub z puszki owocami, takimi jak truskawki, borówki, banany, brzoskwinie, morele i wiśnie. Życzymy miłej degustacji.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!