Zaskocz się, jak zazielenią się Twoje kwiaty doniczkowe po dodaniu tylko jednej łyżeczki tego specyfiku.
Ozdoba naszych wnętrz często stanowią rośliny doniczkowe, które każdemu pomieszczeniu dodają ciepła.
Zróżnicowane są w kwestii pielęgnacji: od tych wymagających minimalnej uwagi, po te o wyższych wymaganiach. Mimo różnic, wszystkie one żywią się poprzez odpowiednie odżywianie. Sam w domu możesz przygotować taki nawóz – wystarczy jedna łyżeczka na doniczkę.
Za niewielkie pieniądze uzyskasz nawóz, który jest ulubieńcem kwiatów. Jest to proszek czosnkowy, bogaty w wiele witamin i minerałów, jak potas, fosfor, żelazo, cynk, miedź, potas, mangan oraz inne. Działa również fitoncydy, które negatywnie wpływają na patogenne mikroorganizmy i szkodniki, odżywiając i chroniąc roślinę jednocześnie.
W celu pozbycia się szkodników, wsyp łyżeczkę proszku czosnkowego do garnka, a następnie wlej równomiernie do ziemi. Jeżeli chcesz przygotować płynny nawóz, oto instrukcja…
Proszek czosnkowy – sposób przygotowania:
Składniki:
- 1 łyżeczka proszku czosnkowego
- 1 litr gorącej wody (nie przekraczającej 60°C)
Przygotowanie: Wsyp do słoika łyżeczkę proszku, zalej ciepłą wodą, odczekaj aż ostygnie, przefiltruj i używaj. Pamiętaj, by aplikować na wilgotne podłoże.
Zastosowanie tego nawozu skutkuje szybkim wzrostem roślin, a doniczkowe kwiaty wkrótce zaczną wypuszczać pąki. Powodzenia!
Do roślin doniczkowych w domu i tych na zewnątrz, jak pelargonie czy róże, doskonale sprawdzą się również inne naturalne nawozy, na przykład skórki cebuli, które dla wielu są odpadem, a dla roślin – źródłem witamin.
Jak przygotować nawóz z łusek cebuli:
Przygotowanie: Włóż łuski cebuli do słoika po dżemie, zalej wodą, zamknij i odstaw na dwa dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie woda zmieni kolor na ciemniejszy. Przefiltruj i bez resztek łusek przechowuj w czystym pojemniku.
Tak przygotowany, nierozcieńczony roztwór jest gotowy do użycia jako nawóz. Może także odstraszać muchy. Łuski cebuli są źródłem witamin A, B, C oraz minerałów jak potas, magnez, wapń, jod, fosfor i siarka.
Nie wyrzucaj łusek po pierwszym użyciu – zalej je ponownie wodą i po dwóch dniach znowu uzyskasz wartościowy roztwór. Ten nawóz zapewni kwitnienie roślin w domu i zdrowy rozwój warzyw w ogrodzie.
Nawóz z ryżu i skorupek jaj:
Składniki:
- 3 łyżeczki mielonych skorupek jaj
- 100 g surowego ryżu
- woda
Przygotowanie:
Skorupki jaj najpierw dokładnie umyj, wysusz i zmiel. Ryż umieść w blenderze, zalej wodą i blenduj do uzyskania mlecznej konsystencji. Przecedź przez sitko, dodaj zmielone skorupki i pozostaw w słońcu na 30 minut. Następnie nawóz można aplikować bezpośrednio na glebę przy roślinach.