Spal tłuszcz jak nigdy dotąd. Zupa jarzynowa – zrób podwójną porcję.
1 871
Podczas gdy wiele osób decyduje się na zdrowszy styl życia, koniec roku często jest okresem, gdy spożywamy nadmiar kalorii i tłuszczu.
Z tego powodu początek roku jest doskonałym czasem, aby oczyścić organizm i zacząć zdrową dietę. W tej sytuacji pomocna będzie zupa jarzynowa wspomagająca spalanie tłuszczu.
Składniki, które będziesz potrzebować, to:
30 ml oleju roślinnego
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 marchewki
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
200 g kalafiora
5 łodyg selera naciowego
1 pomidor
1 l wody
sól według smaku
natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie krok po kroku:
Przygotowanie zupy rozpoczyna się od pokrojenia cebuli i smażenia jej w garnku z dodatkiem oleju roślinnego.
Następnie do cebuli dodaje się marchewkę startą na grubych oczkach i smaży, aż warzywa zmiękną.
Po tym kroku, należy dodać do garnka pokrojone w paski czerwoną i żółtą paprykę, smażyć razem z pozostałymi warzywami. Gdy warzywa zmiękną, dołącz pokrojony seler naciowy i różyczki kalafiora. Następnie zalej całość litrem wody, dodaj sól, wymieszaj i gotuj pod przykryciem.
Podczas gotowania zetrzyj pomidora na tarce, odrzuć skórę i dodaj miąższ do garnka. Wymieszaj i kontynuuj gotowanie pod przykryciem.
Kiedy wszystkie składniki się połączą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie użyj blendera ręcznego, aby zmiksować zupę na gładko.
Na samym końcu dopraw zupę według własnych upodobań. Podawaj ją posypaną natką pietruszki.