Dziś podzielę się moimi sekretami na zrobienie mleka skondensowanego w swoim domu. Będziesz zdumiony.
1 811
Mleko skondensowane może być nasycone przez producentów niepotrzebnymi dodatkami.
Warto spróbować znaleźć oryginalny przepis na mleko skondensowane w deserach i ciastach, aby móc naprawdę cieszyć się prostotą tego dania.
Mleko skondensowane można zrobić w domu z mleka krowiego i zwykłego cukru. Nie musisz dodawać żadnych tłuszczów roślinnych, słodzików ani nienaturalnych konserwantów. Należy pamiętać, że zawartość tłuszczu nie powinna być mniejsza niż 8,5%. Te wskazówki zapewnią kremową konsystencję i trwały smak.
Niezbędne składniki:
Pół kilograma cukru
Jeden litr mleka krowiego
Jak przygotować:
Przygotuj duży rondel, wlej do niego mleko. Wmieszaj pięćset gramów cukru. Podgrzej mieszaninę na małym ogniu.
Powolne gotowanie da ci najlepszą teksturę i gęstość. Gotuj przez nie mniej niż 1,5 godziny i nie więcej niż 2,5 godziny. Aby zagęścić mieszankę, użyj mleka o niższej zawartości tłuszczu.
Po ostudzeniu masy możesz ją przelać do czystych, szczelnie zamkniętych słoików. Następnie należy umieścić w lodówce. Mleko skondensowane może być używane do robienia kremów, ciast i innych deserów.
Aby nie dodawać do diety zbędnych składników, warto wykonać to danie samodzielnie. Przy odpowiednim przechowywaniu można je bezpiecznie trzymać w lodówce.