Jak przygotować własną Nutellę. Prosty przepis, który każdy chce poznać. Lepsza od oryginalnej.

Każdy z pewnością zna smak Nutelli, a wielu ją uwielbia. Ale jest coś jeszcze lepszego – domowa Nutella. Zakochasz się!

Ta włoska pasta czekoladowa do smarowania znana jest już praktycznie na całym świecie, od 50 lat cieszy się popularnością.

Jednak w maju 2016 roku Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności zapisał Nutellę jako produkt potencjalnie niebezpieczny, jak wynika z badania nawet niewielkie spożycie może powodować powstawanie nowotworu, dlatego właśnie nie powinno się jej podawać dzieciom.

Jednak ta Nutella, którą można wyprodukować samemu w domu jest bezpieczna dla zdrowia, nie ma w niej konserwantów, sztucznych barwników, czy oleju palmowego, a jest tak samo smaczna albo nawet bardziej i co też ważne – tańsza.

Zatem podajemy przepis jak ją odtworzyć

Składniki:

  • 1 szkl. mleka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka masła
  • 100 orzechów włoskich lub laskowych

Sposób przygotowania:

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!