Te niezwykłe bułeczki rogalikowe, zachwycą Cię i odtąd będziesz je przygotowywać częściej. Przepis.
812
Jeżeli szukasz przepisu na domowe bułeczki, nie mogłeś lepiej trafić. Poniżej przedstawiamy prosty przepis na przepyszne, smaczne i wspaniale pachnące wypieki – lepsze niż z niejednej piekarni!
Potrzebne składniki:
suszone drożdże – 10 g,
cukier puder – 1 łyżka,
ciepłe mleko – 1 szklanka,
ciepła woda – 1 szklanka,
olej – 1 szklanka,
jogurt naturalny – 3 łyżki,
jajko – 1 sztuka,
mąka pszenna – 500 g,
sól – 1 łyżeczka.
Przygotowanie bułeczek:
Wkładamy drożdże do dużej miski i dodaj cukier, a następnie zalewamy szklanką ciepłej wody oraz mlekiem. Całość starannie mieszamy trzepaczką. Po kilku minutach dodajemy szklankę oleju, jogurt naturalny oraz jajko i ponownie mieszamy wszystkie składniki.
Całość posypujemy mąką, a następnie mieszamy do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji, co powinno zająć kilka minut. Następnie pozostawiamy w misce na około półtorej godziny. Po upływie 90 minut przenosimy ciasto na blat natarty olejem i tworzymy dziesięć kulek równej wielkości. Każdą z nich rozwałkowujemy, a następnie zwijamy w cienką rolkę.
Wyścielamy blachę papierem do pieczenie i układamy na nim rolki w odpowiednich odległościach od siebie. Na pół godziny przykrywamy ciasto szmatką, a po tym czasie nacieramy zimną wodą, a następnie przez około 20 minut pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.