Genialna i szybka szarlotka, którą przygotujesz w zaledwie piętnaście minut – W Twoim domu będzie się unosił smakowity aromat.
1 287
Gdy zależy ci na tym, by Twój wypiek był pyszny i szybko zrobiony, to szarlotka-z-patelni jest idealnym rozwiązaniem. Co ważne do tego ciasta nie potrzebujemy aż tak dużo składników.
Składniki:
1 jajko,
150 ml jogurtu naturalnego,
30 gram cukru pudru,
30 gram masła,
30 ml oleju,
8 gram cukru waniliowego,
2 jabłka,
140 gram mąki,
cynamon,
8 gram proszku do pieczenia.
Wykonanie:
Pierwszym krokiem, jakim należy wykonać, by zrobić szarlotkę z patelni, jest rozpuszczenie masła na patelni. Do tego należy dodać cukier, który musi się rozpuścić w maśle. Następnie jabłko obrane i pokrojone w nie za grube plastry położyć na patelni i wymieszać w mieszance z cukrem przez około 10 minut. Tak powstaje farsz.
Ciasto na szarlotkę z patelni powstaje, gdy w misce wymieszasz z cukrem jajko na piankę. Do tego należy dolać oleju i mąkę. Mąkę trzeba wcześniej przesiać z proszkiem do pieczenia. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. Można to zrobić ręcznie lub użyć miksera. Następnie dodaj cynamon do jabłek.
By połączyć ciasto z farszem, trzeba przelać je na jabłka i rozsmarować po całej powierzchni patelni. Najlepiej jest przykryć patelnię pokrywką. W międzyczasie pieczenia należy sprawdzać wykałaczką, czy ciasto jest już dobre.
Za pomocą talerza należy odwrócić ciasto i dalej piec również pod przykryciem przez kolejne 5 minut. Smacznego !