Marynowana szynka. Gdy tylko goście ją posmakują, będą chcieli dokładkę.
601
Steki z polędwicy wieprzowej są zwykle dość suche, dlatego warto je wcześniej zamarynować.
Wtedy wystarczy lekko podsmażyć na oleju i naprawdę będzie nam smakować. Jako dodatek możesz wybrać ziemniaki, ziemniaki amerykańskie lub frytki lub po prostu tosty.
Składniki:
6 plastrów schabu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
2 jajka
3 łyżeczki ketchupu
4 łyżeczki oleju
Proces przygotowania
Mięso kroimy w plastry i rozbijamy. Ubij jajka, dodaj wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Umieść steki w marynacie i pozostaw na zimno przez co najmniej 24 godziny. (Im dłużej mięso jest marynowane, tym jest delikatniejsze). Marynowane mięso smażymy na tłuszczu po około 2-3 minuty z każdej strony. Podawane z tostami lub ziemniakami z oczkiem wołowym i dodatkami warzywnymi.