Jest bardzo proste i szybkie: Pyszne ciasto z kwaśną śmietaną i czekoladą. Koniecznie zapisz ten przepis.

Pyszne ciasto z kwaśną śmietaną i czekoladą. Jest bardzo proste, szybkie i za każdym razem możesz przygotować je inaczej. Na przykład możesz pominąć kakao i użyć budyniu czekoladowego lub owocowego itd. To zależy od Ciebie, ale wynik jest zawsze będzie fantastyczny.

Potrzebujesz:

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek mąki półgrubej
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek wody
  • 5 łyżek oleju
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 700 ml mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego

Górna warstwa:

  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • czekolada

Przygotowanie:

Najpierw ugotuj budyń waniliowy (dodaj cukier, ja dodaję 4-5 łyżek, jeśli wolisz słodszy, śmiało dodaj więcej). Jajka ubij z cukrem na gęstą pianę. Stopniowo dodawaj olej i wodę.

Na koniec po prostu wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto ułóż na blasze do pieczenia, wyłożonej papierem. Na wierzchu kleksy budyniu ułóż łyżką. Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez około 25 minut.

Po upieczeniu ostudź ciasto i nałóż warstwę kremu budyniowego. Śmietanę 30% ubij z cukrem, posmaruj ciasto. Wierzch udekoruj roztopioną czekoladą. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!