Puszysty piernik – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.
817
Przepisów na kubki nigdy dość, bo są praktyczne i szybkie.
Tym razem mamy przepis na puszysty piernik, który pięknie pachnie przyprawami. Jest giętki dzięki posmarowaniu marmoladą, a na wierzchu musi być chrupiąca warstwa czekolady.
Składniki:
2 jajka
1,5 szklanki granulowanego cukru
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mąki pszennej (około 5 łyżek)
2 szklanki mąki półgrubej (około 8 łyżek)
2 szklanki mleka
1 łyżka kakao
1 opakowanie proszku piernikowego
1/2 opakowania przyprawy do pierników
dżem
polewa czekoladowa
Proces przygotowania
Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż głęboką blachę papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, olej, obie mąki, kakao i przyprawę do pierników. Ubijać przez około 3 minuty, pod koniec wmieszać proszek do piernika. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i piec ok. 20-30 minut.
Po upieczeniu (próbować wykałaczką, musi wyjść suchy) piernik lekko ostudzić, rozciąć i posmarować dolną część marmoladą. Załóż z powrotem wierzch, polej polewą czekoladową i udekoruj. Smacznego!