Puszysty piernik – Oto jedno z prostszych ciast, jakie przygotujesz.

Przepisów na kubki nigdy dość, bo są praktyczne i szybkie.

Tym razem mamy przepis na puszysty piernik, który pięknie pachnie przyprawami. Jest giętki dzięki posmarowaniu marmoladą, a na wierzchu musi być chrupiąca warstwa czekolady.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki granulowanego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki pszennej (około 5 łyżek)
  • 2 szklanki mąki półgrubej (około 8 łyżek)
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 opakowanie proszku piernikowego
  • 1/2 opakowania przyprawy do pierników
  • dżem
  • polewa czekoladowa

Proces przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 170°C i wyłóż głęboką blachę papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać mleko, olej, obie mąki, kakao i przyprawę do pierników. Ubijać przez około 3 minuty, pod koniec wmieszać proszek do piernika. Ciasto wylać na przygotowaną blaszkę i piec ok. 20-30 minut.

Po upieczeniu (próbować wykałaczką, musi wyjść suchy) piernik lekko ostudzić, rozciąć i posmarować dolną część marmoladą. Załóż z powrotem wierzch, polej polewą czekoladową i udekoruj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!