Knedle owocowe z ciasta twarogowego – Domownicy zjedli cały w jeden dzień.

Nie mamy pojęcia, skąd wziął się pomysł, że knedle z owocami to coś skomplikowanego.

Ale dzięki naszemu przepisowi na ciasto z twarogu pokażemy Ci, jakie to może być proste. Możesz wypełnić je owocami według własnego uznania, świeżymi lub mrożonymi.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g grubej mąki
  • 300 g tłuszczu
  • 2 jajka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli

Do wypełnienia:

  • morele (lub śliwki, wiśnie,…)

Do posypania:

  • masło
  • cukier puder
  • cynamon

Proces przygotowania

Twarożek nacieramy cukrem, tłuszczem i jajkami. Gładką i gruboziarnistą mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Do masy dodać mąkę i mleko. Przygotujemy ciasto, które podzielimy na 4 części. Zwijamy każdą część w prostokąt, który następnie dzielimy na 12 kwadratów. Napełnij każdy kwadrat owocami i dokładnie zawiń. Knedle gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 8 minut. Gotowe pierogi polać roztopionym masłem, posypać cukrem i cynamonem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!