Sprawdzony przepis na klopsiki mielone z twarogiem – Kotleciki te znikają ze stołu w kilka chwil.

Lubisz kotlety mielone, ale interesuje Cię ulepszenie tego przepisu? Klopsiki mielone z twarogiem pieczone w piekarniku! To jest strzał w dziesiątkę. Nie ograniczaj się i poszerz swoje horyzonty kulinarne.

 Składniki:

Na klopsy:

  • 500 g mięsa mielonego;
  • 200 g twarogu;
  • 2 jajka;
  • około 50 g bułki tartej;
  • 2 cebule;
  • około 50 ml wody;
  • 2 ząbki czosnku;
  • pieprz czarny mielony;
  • sól.

Na sos:

  • 250 ml wrzątku;
  • 150 g kwaśnej śmietany;
  • 30 g masła;
  • 30 g mąki pszennej;
  • czarny pieprz mielony.

Przygotowanie:

Twaróg ubij blenderem w misce na gładką masę. Mięso mielone sól i pieprz dodaj do przygotowanego twarogu. Blender odłóż, wyciągnij mikser. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę – tak aby składniki się połączyły. Cebule starta na tarce i przeciśnięty przez praskę czosnek – dodaj do mięsa i innych składników.

Przygotuj kolejną miskę lub inne naczynie. Bułkę tartą wymieszaj z woda i dodaj do mięsa. Czas na przygotowanie blachy. Nasmaruj ja olejem. Formuj kotlety na wybrany kształt – ułóż je na przygotowanej blaszce. Pieczemy je w 180 stopniach przez około 30 minut

Czas na sos. Masło należy rozpuścić w garnku. Stopniowo dodawaj do niej mąkę i energicznie mieszaj (na wolnym ogniu). Gdy mąka zacznie ciemnieć – możesz zalać miksturę wodą. Dodaj śmietanę i przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Gotowe! Gotowe klopsy polej sosem. Smacznego!

Dodatki i surówki należy dobrać według własnych upodobań. Mogą to być ziemniaki, kluski śląskie, puree oraz przeróżne sałatki. Wszystko zależy od upodobań i ulubionych rzeczy. Zaszalej i stwórz coś innowacyjnego. Na pewno Ci posmakuje! Jeśli będziesz przygotowywać potrawę ponownie, możesz zmienić sos – też będzie pyszne.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!