Umytą soczewicę ugotuj razem z liściem laurowym. 15 minut przed końcem gotowania dodaj oczyszczone i pokrojone w kostkę ziemniaki, posól i ugotuj do miękkości. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, wlej do ugotowanej soczewicy i razem zagotuj. Na koniec zakwaś do smaku octem lub sokiem z cytryny.
Dodatkowo:
Roztop masło w garnku i podsmaż na nim zmiażdżony czosnek. Posyp mąką, wymieszaj i zalej bulionem. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki i delikatnie gotuj (im więcej ziemniaków ugotujesz, tym zupa będzie gęstsza). Następnie zupę dopraw vegetą, kminkiem, majerankiem i solą, dodaj pietruszkę i wszystko razem wymieszaj.
Chleb pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Grzanki włóż do każdej porcji tuż przed podaniem. Zupę możesz również podać w wydrążonym bochenku. Z dodatkiem tartego sera smakuje świetnie.
Potrzebujesz:
Ziemniaki umyj, pokrój w drobną kostkę i gotuj w osolonej wodzie. Dodaj kminek, paprykę, majeranek oraz olej. Gdy ziemniaki się ugotują, dodaj czosnek i wszystko wymieszaj za pomocą blendera. Przed podaniem możesz posypać zupę startym serem.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.