SKŁADNIKI
SKŁADNIKI NA SOS
PRZYGOTOWANIE
Ryż przelej zimną wodą i ugotuj w garnku według przepisu na opakowaniu (ryż powinien być półmiękki, ponieważ klopsiki będziemy jeszcze dusić). Pokrój cebulę w drobną kostkę. Zimny ryż, mięso mielone, pokrojoną cebulę, jajko, sól i pieprz przełóż do miski.
Składniki wymieszaj i urabiaj, aż wszystko połączy się ze sobą i stworzy jednolitą masę.
Z masy uformuj kulki wielkości piłek pingpongowych. Kulki obtocz dokładnie w mące.
Otrzep klopsiki z nadmiaru mąki, a następnie podsmaż je delikatnie na patelni z każdej strony do uzyskania złotego koloru.
Z tłuszczu i mąki zrób zasmażkę, a następnie zalej ją koncentratem pomidorowym. Dodaj szklankę wody, sól i pieprz. Zamieszaj, doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
Przygotowanym sosem zalej klopsiki i duś pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie połącz ze sobą śmietanę i pół szklanki wody, a następnie zalej tą mieszanką klopsiki. Dokładnie wymieszaj wszystko ze sobą i duś pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodaj liść laurowy.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.