Poznaj sposób ich przygotowania: Przepis na młode ziemniaki z pieca: Idealnie chrupiące i pyszne.
660
Genialny przepis na chrupiące młode ziemniaki, które można szybko przygotować i za każdym razem świetnie smakują. Doskonałe jako samodzielne danie bądź dodatek do mięs czy ryb.
Potrzebujesz:
Młode ziemniaki (około pół kg)
Sól i pieprz do smaku
Olej około 50-60 ml
Mielona słodka papryka do smaku
Pieprz Cayenne do smaku
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Suszony rozmaryn do smaku
Szczypiorek
Przygotowanie:
Młode ziemniaki umyj i pokrój na ćwiartki – nie obieraj.
Zagotuj wodę z solą.
Gdy woda się zagotuje, dodaj ziemniaki i gotuj przez 10 minut.
Następnie odcedź i opłucz zimną wodą. W misce wymieszaj wszystkie składniki marynaty- sól, pieprz paprykę, czosnek, rozmaryn i olej.
Dobrze wymieszaj.
Dodaj do ziemniaków i wymieszaj.
Przełóż do naczynia do pieczenia.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 20 minut.
Następnie przemieszaj i piecz przez kolejne 20 minut. Podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem. Życzę smacznego!