Prosty przepis. Niezawodna herbata z domowych składników na złagodzenie bólu stawów, nadciśnienie i zapalenie oskrzeli.
Jednym z domowych sposobów na leczenie wielu dolegliwości jest stosowanie czosnku, który jest uznany za naturalny antybiotyk.
Używany w towarzystwie liścia laurowego może pomagać w zwiększaniu odporności organizmu i leczeniu przeziębienia. Połączenie tych dwóch składników pomoże nie tylko w zapobieganiu, ale i leczeniu wielu dolegliwości, między innymi zapalenia dróg oddechowych, zapalenia stawów i nadciśnienia, złagodzi także bóle mięśni i zapobiegnie problemom trawiennym.
Czosnek jest znanym od lat i ważnym składnikiem w medycynie naturalnej, ma działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe, a dzięki wysokiej zwartości allicyny, jego stosowanie przynosi wiele korzyści. Regularnie spożywany poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego oraz może wspomagać leczenie bólu zębów, cukrzycy i alergii.
Czosnek ma bardzo mało kalorii, a zawarte w nim przeciwutleniacze sprawiają, że jest pomocny podczas odchudzania – hamuje apetyt i powoduje uczucie sytości, dzięki czemu zmniejsza szansę przybrania na wadze.
Liść laurowy, zwany tez laurem lub wawrzynem, zawiera eugenol i cineol, które mają działanie przeciwzapalne, bakteriobójcze i antyseptyczne. Składniki w nim zawarte, między innymi rutyna, kwas kawowy, salicylany i fitoskładniki, poprawiają pracę serca i chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Poza tym wawrzyn pomaga regulować poziom glukozy i cholesterolu, obniża poziom cukru w organizmie, ułatwia trawienie, zapobiega zakwaszeniu i redukuje gazy w przewodzie pokarmowym. Dodatkowo ma działanie wykrztuśne, tak przydatne podczas leczenia grypy i chorób układu oddechowego.
Oba te składniki są obecne w każdym domu, a jednym z naturalnych, skutecznych sposobów na ich połączenie i wykorzystanie, jest przygotowanie herbaty czosnkowej. Odpowiednio przyrządzona mikstura może pomóc w leczeniu stanów zapalnych, wzmocnić układ odpornościowy i zapobiegać przeziębieniu i grypie, pomoże też w łagodzeniu bólu mięśni i ułatwi walkę z problemami trawiennymi.
Jak przygotować herbatę czosnkową?
Potrzebne są jedynie 3 składniki:
- 500 ml wody,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 liście laurowe (należy używać wyłącznie suszonych, świeże mogą być toksyczne)
Sposób przygotowania:
Wodę zagotuj w rondelku, do wrzącej wody dodaj liście laurowe i gotuj całość jeszcze przez 3 minuty. Po tym czasie zdejmij rondelek z ognia i dodaj posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Przykryj naczynie i pozostaw mieszankę do zaparzenia. Po zaparzeniu i przestudzeniu możesz dodać odrobinę miodu.
Tak przygotowany napar należy pić dwa razy dziennie – jedną filiżankę rano (na czczo) i drugą przed snem, przez dwa tygodnie. Kurację można oczywiście powtarzać, ale należy zrobić 7-dniową przerwę. Po tym czasie można kontynuować picie naparu.
Przeciwwskazania:
Jak każde lekarstwo, te naturalne również należy stosować w odpowiednich dawkach i zgodnie z zaleceniami, mogą też powodować skutki uboczne. W tym przypadku nadmierne spożycie liścia laurowego może powodować bóle brzucha, biegunki, bóle głowy i senność.