Sztuczka od szefa kuchni, która sprawi, że będą wyjątkowo soczyste i smaczne: Plastry kurczaka z cebulą i pysznym sosem.

Doskonały przepis na niezwykle soczyste danie z kurczaka, które przyrządzisz szybko i z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Marynowana cebula, delikatne mięso i pyszny, czosnkowy sos to znakomite połączenie.

Potrzebujesz:

  • cebula 2 szt.
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 2 piersi kurczaka
  • sól, czarny pieprz, mieszanka ziół (bazylia, majeranek, tymianek, rozmaryn)

Dodatkowo:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu

Przygotowanie:

Najpierw przygotowuj marynowaną cebulę. Pokrój warzywo w półkola, posyp solą, cukrem i zalej wrzątkiem.

Odstaw do zamarynowania.

Mięso pokrój w plastry.

Dopraw solą, pieprzem i mieszanką ziół.

W misce wymieszaj majonez ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw.

W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami cebulę i mięso. Posmaruj wierzch przygotowaną mieszanką majonezową.

Ułóż kolejną warstwę cebuli, mięsa i znów posmaruj.

A teraz sztuczka, aby mięso było wyjątkowo soczyste. Przykryj naczynie wilgotnym papierem do pieczenia. Dopiero wtedy przykryj folią.

Piecz przez 30 minut w temperaturze 180°C.

Wyjmij z piekarnika, posyp 80 g startego sera i piecz bez przykrycia przez kolejne 10-15 minut.

Mięso jest niezwykle soczyste i delikatne.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!