Zaskakujący smak, którego nie spodziewałabym się: Oto sekret biszkoptu ze śmietaną w 10 minut.

Ten biszkopt, choć bez kremu i nadzienia, wyróżnia się niezwykłym smakiem, miękkością i soczystością. Od wielu lat, moja mama korzysta z przepisu na to ciasto, który zdobył specjalne miejsce w naszej rodzinnej kuchni.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki półgrubej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 proszek do pieczenia

Dodatkowo:

  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 cukier waniliowy

Do podania:

  • 1 porcja bitej śmietany

Opcjonalnie:

  • Plasterki migdałów do dekoracji

Instrukcje:

Rozpoczynamy od mieszania jajek z cukrem.

Następnie dodajemy mąkę, mleko, olej i proszek do pieczenia, mieszając dokładnie.

Masę wylewamy na wcześniej natłuszczoną i obsypaną mąką blachę do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika, posypujemy ciasto mieszanką wiórek kokosowych oraz cukrem waniliowym.

Ciasto umieszczamy w piekarniku do upieczenia. Na gorące ciasto wylewamy śmietanę nieubijaną.

Opcjonalnie, możemy posypać ciasto cukrem pudrem i dodać plasterki migdałów na wierzch.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!