Warto wypróbować każdy przepis: Zbiór kilku przepisów na przepyszną wieprzowinę, raz dwa i gotowe.

Zbiór doskonałych przepisów na przepyszne i szybkie obiady – łatwe i bardzo smaczne. Na pewno znajdziesz w nich odpowiedni dla siebie – spróbuj!

1. Wieprzowina na musztardzie

Potrzebujesz:

  • 600 g łopatki wieprzowej (4-5 plastrów po ok. 150 g) – możesz użyć innego rodzaju mięsa
  • musztarda np. Dijon
  • mąka
  • ulubione przyprawy
  • gałązka rozmarynu
  • sól
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

Cebulę i czosnek oraz boczek pokrój w kostkę. Posól mięso, posyp mielonym czarnym pieprzem i posmaruj musztardą z jednej strony. Boczek podsmaż na patelni i dodaj cebulę. Po chwili dodaj czosnek. Mięso wieprzowe obtocz w mącę.

Dodaj do boczku z czosnkiem i usmaż mięso z obu stron. Popieprz i zalej odrobiną gorącej wody. Dodaj około 6-8 ziaren kolorowego pieprzu, rozmaryn i duś do miękkości pod pokrywką. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

2. Kurczak na czosnku

Potrzebujesz:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 40 g masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 200 g świeżych grzybów
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 300 ml słodkiej śmietany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Piersi umyj, osusz, natrzyj solą i przyprawami. Na patelni rozgrzej masło i olej. Smaż na niej piersi na złoty kolor z obu stron. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut. Wyjmij piersi na talerz i na tej samej patelni umieść pokrojone w plasterki pieczarki ze szczypiorkiem, smaż przez 2-3 minuty.

Dodaj mąkę, po minucie śmietanę, dopraw i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj ponownie piersi i smaż przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Podawaj np. z ryżem lub makaronem.

3. Czosnkowa polędwica

Potrzebujesz:

  • 1 kg polędwicy wieprzowej w plastrach
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 1 mała cebula drobno posiekana
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • mleko
  • mąka pszenna – do posypania i obtaczania
  • olej

Przygotowanie:

Lekko rozbij mięso i posól. Następnie natrzyj je czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp papryką, mąką i zalej mlekiem, aby pokryć nim mięso. Dodaj również posiekaną cebulę, wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia po prostu obtocz zamarynowane mięso w mące i smaż na oleju.

4. Soczysta karkówka

Potrzebujesz:

  • 800 g karkówki
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej
  • mąka
  • 1 liść laurowy
  • parę ziaren czarnego pieprzu
  • 500 ml bulionu
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski o szerokości 2 cm. Posyp solą i przyprawami. Obtocz w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju . Następnie wyjmij karkówkę na talerz i smaż cebulę na tej samej patelni. Krótko przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i wlej bulion.

Włóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj pozostałe przyprawy, przykryj i gotuj przez 50-60 minut na małym ogniu. Na koniec sos zagęść mąką.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!