Warto wypróbować każdy przepis: Zbiór kilku przepisów na przepyszną wieprzowinę, raz dwa i gotowe.
Zbiór doskonałych przepisów na przepyszne i szybkie obiady – łatwe i bardzo smaczne. Na pewno znajdziesz w nich odpowiedni dla siebie – spróbuj!
1. Wieprzowina na musztardzie
Potrzebujesz:
- 600 g łopatki wieprzowej (4-5 plastrów po ok. 150 g) – możesz użyć innego rodzaju mięsa
- musztarda np. Dijon
- mąka
- ulubione przyprawy
- gałązka rozmarynu
- sól
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 100 g boczku wędzonego
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
Cebulę i czosnek oraz boczek pokrój w kostkę. Posól mięso, posyp mielonym czarnym pieprzem i posmaruj musztardą z jednej strony. Boczek podsmaż na patelni i dodaj cebulę. Po chwili dodaj czosnek. Mięso wieprzowe obtocz w mącę.
Dodaj do boczku z czosnkiem i usmaż mięso z obu stron. Popieprz i zalej odrobiną gorącej wody. Dodaj około 6-8 ziaren kolorowego pieprzu, rozmaryn i duś do miękkości pod pokrywką. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
2. Kurczak na czosnku
Potrzebujesz:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 40 g masła
- 1 pęczek szczypiorku
- 200 g świeżych grzybów
- 1 łyżka mąki pszennej
- 300 ml słodkiej śmietany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Piersi umyj, osusz, natrzyj solą i przyprawami. Na patelni rozgrzej masło i olej. Smaż na niej piersi na złoty kolor z obu stron. Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś przez 10 minut. Wyjmij piersi na talerz i na tej samej patelni umieść pokrojone w plasterki pieczarki ze szczypiorkiem, smaż przez 2-3 minuty.
Dodaj mąkę, po minucie śmietanę, dopraw i wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj ponownie piersi i smaż przez kolejne 5 minut na małym ogniu. Podawaj np. z ryżem lub makaronem.
3. Czosnkowa polędwica
Potrzebujesz:
- 1 kg polędwicy wieprzowej w plastrach
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 mała cebula drobno posiekana
- 2 łyżki słodkiej papryki
- mleko
- mąka pszenna – do posypania i obtaczania
- olej
Przygotowanie:
Lekko rozbij mięso i posól. Następnie natrzyj je czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posyp papryką, mąką i zalej mlekiem, aby pokryć nim mięso. Dodaj również posiekaną cebulę, wymieszaj i wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia po prostu obtocz zamarynowane mięso w mące i smaż na oleju.
4. Soczysta karkówka
Potrzebujesz:
- 800 g karkówki
- 1 duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- olej
- mąka
- 1 liść laurowy
- parę ziaren czarnego pieprzu
- 500 ml bulionu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w paski o szerokości 2 cm. Posyp solą i przyprawami. Obtocz w mące i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju . Następnie wyjmij karkówkę na talerz i smaż cebulę na tej samej patelni. Krótko przed końcem smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj i wlej bulion.
Włóż mięso z powrotem na patelnię, dodaj pozostałe przyprawy, przykryj i gotuj przez 50-60 minut na małym ogniu. Na koniec sos zagęść mąką.