Ten przepis jest najlepszy: Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne bułeczki lepsze niż sklepowe.
1 484
Szybkie, drożdżowe bułeczki do przygotowania na późne weekendowe śniadanie bądź lunch do pracy. Na pewno zachwycą wszystkich fanów drożdżowego ciasta!
Składniki:
3/4 szklanki ciepłego mleka (maksymalna temperatura 40 stopni)
3/4 szklanki ciepłej wody (maksymalna temperatura 40 stopni)
1 łyżka cukru
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżeczka soli
3 łyżki masła
4 szklanki mąki pszennej
Opcjonalnie:
mąka do podsypywania
3 łyżki masła
Przepis:
W misce wymieszaj przesianą mąkę razem z cukrem, solą i drożdżami. W drugiej misce umieść mokre składniki. Powoli wsypuj składniki suche, cały czas mieszając.
Po uformowaniu ciasta w kulkę pozostaw do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Podziel ciasto na równe części, z każdej uformuj okrągłą bułeczkę.
Ułóż w odstępach na blaszce i daj im 30 minut na ponowne wyrośnięcie.
Bułeczki można naciąć nożem i do środka każdej z nich włożyć plasterek masła – będą wtedy bardziej chrupiące i zyskają maślany posmak.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 25-30 minut w 190 stopniach. Smacznego!