To sycący i lekki pomysł na pyszny obiad: Odkąd jem te cukinie na obiad, wciąż chudnę i nie chcę nic więcej.
961
W tym roku szczególnie nie mogłam się doczekać sezonu mojej ulubionej cukinii, aby wypróbować ten nowy przepis.
To sycący i lekki pomysł na pyszny obiad. Aromat dania jest niezapomniany, a sposób przygotowania prosty i przyjemny. Poza tym kolejnym jego plusem jest to, że potrzebujesz tylko 3 głównych składników!
Składniki:
3 cukinie
sól, zioła włoskie do smaku
2 pomidory
250 g sera mozarella
Przygotowanie:
Umyj cukinię, odetnij brzegi z przodu i z tyłu i delikatnie jeden pasek z boku (aby można było położyć warzywo, aby się nie obracało). Pokrój każdą cukinię w paski, nie przecinając jej jednak do końca.
Posyp cukinię solą na wierzchu i między nacięciami. Odstaw na 15 minut.
W tym czasie pokrój pomidory w półpierścienie, a ser w cienkie plasterki. Następnie włóż plaster pomidora i plaster sera między każde przecięcie cukinii.
Danie posyp włoskimi ziołami i włóż do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni piekarnika na 40 minut.