Mamy przepis idealny, wg rodzinnej receptury: Robienie Mazurka bez obaw, że się nie uda i sterty brudnych naczyń.

„Mazurek” to narodowy polski przysmak, który przygotowywany jest głównie na Wielkanoc. Deser obfituje w orzechy i suszone owoce, a na wierzchu udekorowany jest często dżemem lub śmietaną.

Jest niesamowicie smaczny i aromatycznym przysmakiem cukierniczym. Przygotowanie jest bardzo proste, a efekt mówi sam za siebie! Spróbuj mojego przepisu i przyrządź te pyszne ciasto nie tylko z okazji święta, na co dzień również sprawdzi się idealnie jako smaczny dodatek do aromatycznej kawy lub herbaty.

Składniki:

  • 0,3 kg suszonych śliwek
  • 0,3 kg suszonych moreli
  • 0,3 kg rodzynek
  • 0,3 kg orzechów włoskich
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g margaryny
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Suszone owoce pokrój na małe kawałki, a rodzynki opłucz i osusz. Posiekaj orzechy włoskie.

Ubij jajka z cukrem na gładką masę. Mieszając delikatnie dodawaj mąkę.

Wymieszaj sodę oczyszczoną z łyżeczką octu i dodaj do ciasta. Rozpuść margarynę, lekko ostudź i dodaj ją do pozostałych składników wraz z sokiem z cytryny i miodem.

Do ciasta wlej przygotowane orzechy i suszone owoce, dobrze wymieszaj.

Przykryj formę pergaminem i posmaruj olejem. Włóż ciasto do formy. Deser piecz przez 35 minut w temperaturze 150–160°C na złoty kolor.

Te pyszne ciasto możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj dodać do niego inne suszone owoce, takie jak np. jabłka, gruszki lub żurawinę. Wierzch udekoruj np. cukrem pudrem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!