Przepyszna pasta z cukinii z czosnkiem: idealna na kanapki czy zapiekanki. Każdemu zasmakuje. Zrób dziś na kolację.

Zawsze gdy nadchodzi sezon na cukinię przyrządzam z niej moją ulubioną pastę. Jest on doskonałym dodatkiem do kanapek czy zapiekanek. Niezwykle pyszna i aromatyczna. Nawet dzieci pokochają jej smak!

Potrzebujesz:

  • 3 ząbki czosnku
  • ugotowane na twardo żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany lub domowego majonezu bez oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 duże cukinie
  • sól do smaku
  • 140 g jogurtu np. greckiego

Przygotowanie:

Cukinię obierz, przekrój na pół i wyjmij z środka nasiona.

Zetrzyj warzywo na grubej tarce. Zagotuj wodę z solą w garnku. Dodaj do niej cukinię. Gotuj na wolnym ogniu, aż warzywo będzie miękkie. Wystarczy kilka minut. Następnie odcedź, opłucz zimną wodą i pozostaw do odsączenia.

W misce wymieszaj ugotowane żółtko z jogurtem, musztardą, posiekanym czosnkiem oraz majonezem. Możesz również dodać sok z cytryny. Wymieszaj wraz z odsączona cukinią. Na koniec po prostu dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze świeżymi wypiekami. Możesz do pasty dodać także świeżo posiekany szczypiorek.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!