Nie możemy się doczekać, aż ostygną: Każdy szuka tego przepisu: Paluszki czosnkowe z rozpływającym się w ustach serem.
1 611
Doskonały przepis na paluszki czosnkowe. Doskonałe na każdą imprezę! Podobne do pizzy, ale o wyraźnym czosnkowym smaku i z dużą ilością ciągnącego się sera, który kocha każdy!
Potrzebujesz:
2 blachy – 22cmx17cm (porcja dla 2-4 osób)
Ciasto:
200 g mąki pszennej
5 g drożdży instant
8 g cukru
4 g soli
15 g oliwy z oliwek
120 ml letniej wody
Mieszanka czosnkowa:
10 g zmiażdżonego czosnku
20 g roztopionego niesolonego masła
30 g serka śmietankowego
Na górę:
280 g sera mozzarella
Oregano (opcjonalnie pietruszka)
Przygotowanie:
Wymieszaj cukier, drożdże i ciepłą wodę. Mąkę wymieszaj z solą i dodaj drożdże. Rozpocznij wyrabianie ciasta – dodawaj małym strumieniem olej. Wyrób jednolite ciasto, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce.
W międzyczasie przygotuj mieszankę z czosnku, sera i masła.
Wymieszaj jeszcze raz ciasto, podziel na dwie części i rozwałkuj na posypanej mąką desce. Przełóż każde na blachę i zrób nacięcie wzdłuż ciasta i kolejne 6 w poprzek, tworząc w ten sposób łatwe do oderwania porcje. Posmaruj je czosnkową mieszanką. Posyp serem i oregano. Wstaw do rozgrzanego piekarnika.
Piecz w 210 stopniach przez 8-10 minut. Życzę smacznego!