Pieczone mielone sznycle z warzywami – Błyskawicznie znikają z talerza.
1 846
Pieczone kotlety mielone z warzywami – sposób przygotowania
Mielone mięso wołowe wraz z warzywami można przygotować na wzór kotletów i upiec w piekarniku bez tłuszczu. Podaje się je z surówką z kapusty, ale można je też podać z klasycznym dodatkiem ziemniaczanym.
Kotlety
mielona wołowina – 1 kg
ziemniaki – 2 szt
cebula – 2 szt
papryka – 1 szt
marchewka – 2 szt
jajka – 2 szt
słodka mielona papryka – do smaku
sól – do smaku
pieprz – do smaku
czosnek – 4 ząbki
pietruszka – do smaku
koperek – do smaku
Zalewa
cebula – 2 szt
koperek – do smaku
pietruszka – do smaku
sól – do smaku
ocet – 1 łyżka
cukier – 1 łyżeczka
olej – 2 łyżki
woda – 50 ml
Sałatka
solona kapusta – 200 gr
cebula – 1 szt
pieprz – do smaku
oliwa z oliwek – 2 łyżki
ogórek kiszony – 2 szt
Przygotowanie
Włóż mięso mielone do miski. Zetrzyj ziemniaki, odciśnij z nich wodę i dodaj do mięsa. Następnie dodać do niego grubo startą cebulę i marchewkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki i koperek, 2 jajka, mieloną słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
Włóż mięso mielone do miski. Zetrzyj ziemniaki, odciśnij z nich wodę i dodaj do mięsa. Następnie dodać do niego grubo startą cebulę i marchewkę. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, posiekaną natkę pietruszki i koperek, 2 jajka, mieloną słodką paprykę oraz sól i pieprz do smaku.
Zmieszaj sól, łyżeczkę cukru, ocet, olej i wodę i zrób marynatę. Pokrój 2 cebule (najlepiej czerwoną i białą) w półpierścienie w misce. Dodaj posiekany koperek i natkę pietruszki, dodaj marynatę i pozostaw do zamarynowania.