Trójkolorowy sernik na blasze do pieczenia – Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil.

Sernik trójkolorowy na blasze do pieczenia – sposób przygotowania

Ciasto z nadzieniem serowym można zrobić z trzech różnych warstw, a wtedy smaki idealnie połączą się w ustach. Przepis na doskonały deser.

Na 1 warstwe

  • mąka półgruba – 300 gr
  • gra – 100 gr
  • cukier puder – 100 gr
  • jajko – 1 szt
  • zimna woda – 4 łyżki
  • kakao – 2 łyżki
  • proszek do pieczenia – 1/2 opakowania

Na 2 warstwe

  • miękki twaróg w folii – 1000 g
  • cukier – do smaku
  • skórka z cytryny – 1 szt
  • jajka – 4 szt

Na 3 warstwe

  • jajka – 3 szt
  • cukier puder – 200 gr
  • olej – 100 ml
  • woda – 5 łyżek
  • mąka półgruba – 200 gr
  • proszek do pieczenia – 1/2 opakowania

Przygotowanie

Mąkę przesiej, dodaj proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj cukier i kakao. W mieszance zrobić zagłębienie, wbić do niego jajko, pokroić tłuszcz i zalać wodą. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Blachę z wyższym brzegiem wysmarować masłem i posypać mąką.

Rozwałkuj ciasto i przenieś je na blachę do pieczenia za pomocą wałka do ciasta. Następnie wyrównaj. Na drugiej warstwie oddzielić żółtka i białka od jajek. Twarożek utrzeć z cukrem, skórką z cytryny i żółtkami. Następnie ubij białka na sztywną pianę i ostrożnie wymieszaj z twarogiem.

Nałóż nadzienie na ciasto i równomiernie rozprowadź. Do twarogu można dodać rodzynki lub posiekane morele do smaku. Alternatywnie można zetrzeć jabłka pod twarogiem. Na trzecią warstwę ubić jajka z cukrem na pianę. Dodaj wodę z olejem i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia w częściach.

Gotowe ciasto wylać na nadzienie i wstawić blachę do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piecz ciasto przez około 40 minut, w zależności od rodzaju posiadanego piekarnika.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!