Pieczone ziemniaki z szynką i serem – sposób przygotowania
Szynka, ser i ziemniaki idealnie pasują do siebie na talerzu. Razem tworzą cudowną harmonię smaków, która nie obejdzie, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Ponadto ta kombinacja nadaje się również do uzupełnienia bardziej świątecznego stołu. Ta pachnąca dobroć gwarantuje, że nigdy Cię nie zawiedzie.
Składniki
- ziemniaki – 1200 gr
- szynka wędzona – 250 gr
- śmietana do ubijania – 300 ml
- ser – 100 gr
- jajka – 4 szt
- bułka tarta – 50 gr
- masło – 50 gr
- olej – 2 łyżki
- sól – do smaku
- pieprz – do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w garnku z lekko osoloną wodą, aby nie były całkowicie ugotowane, ale pozostały półtwarde. Następnie odcedź ziemniaki, pozwól im trochę ostygnąć i pokrój je w okrągłe plastry. Wbij cztery jajka do miski i dodaj do nich śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem i wszystko dokładnie ubijamy trzepaczką lub widelcem do uzyskania gładkiej masy.
Szynkę pokroić w drobną kostkę. Umieść patelnię z odrobiną oleju roślinnego na kuchence i rozgrzej ją. Następnie na patelnię wrzucamy pokrojoną szynkę i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Po usmażeniu zdejmujemy szynkę z ognia.
Włącz piekarnik, aby rozgrzał go do 180 stopni Celsjusza i przygotuj odpowiednią żaroodporną formę do pieczenia, którą posmaruj masłem i posyp bułką tartą. Następnie ułóż w misce warstwę połowy krążków ziemniaczanych, przykryj je smażoną szynką i przykryj wierzch drugą warstwą ziemniaków. Następnie wypełnij całą zawartość naczynia do pieczenia mieszanką ubitych jaj i śmietany.
Powierzchnię ziemniaków posyp startym serem i posmaruj kilkoma kawałkami masła. Przykryj naczynie do pieczenia folią aluminiową i piecz w nagrzanym piekarniku przez 20 do 30 minut. Tuż przed końcem pieczenia wyjmij naczynie z piekarnika, zdejmij folię i wróć do dopieczenia, aby ser na powierzchni się roztopił i nabrał pięknego czerwonego koloru.