Boczek wieprzowy na patelni – Mój przepis na wszystkie okazje. Palce lizać.

Boczek wieprzowy – sposób przygotowania

Boczek wieprzowy można zrobić bardzo smaczny w podobnym stylu jak na Filipinach, z sosem sojowym i sosem ostrygowym. W połączeniu np. z ryżem będzie znakomitym obiadem lub kolacją.
Składniki

  • boczek wieprzowy bez kości – 1 kg
  • cebula – 3 szt
  • czosnek – 6 ząbków
  • sól – 1/2 łyżeczki
  • pieprz – do smaku
  • liść laurowy – 2 szt
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • sos ostrygowy – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – w razie potrzeby
  • woda – w razie potrzeby
  • sok z limonki lub cytryny – 2,5 łyżki

Przygotowanie

Boczek wieprzowy oczyść i pokrój w kostkę. Pokrój dwie cebule w kliny lub półpierścienie i posiekaj ząbki czosnku.

Wlej trochę oleju na patelnię. Gdy będzie gorący, wrzuć cebulę i smaż przez minutę, następnie dodaj czosnek i smaż przez 10 sekund. Na koniec dodać mięso i smażyć przez 5 do 7 minut, często mieszając. W tym czasie solimy i pieprzymy, ale nie przesadzajmy, bo później dodamy słony sos sojowy.

Następnie dodaj do mięsa sos sojowy i sos ostrygowy i pozwól, aby płyn się zredukował przez kilka minut na średnim ogniu. Dodaj liście laurowe, trochę więcej pieprzu i tyle gorącej wody, aby mięso wypłynęło. Gotuj wszystko pod pokrywką, aż mięso będzie miękkie.

Następnie wyjąć mięso z patelni, wlać większość sosu z patelni do miski i ponownie włożyć do niej mięso. Smaż przez chwilę w odrobinie sosu, aby uzyskać bogatszy smak. Na koniec wlej pozostały sos z powrotem do rondla i skrop go sokiem z cytryny lub limonki.

Na koniec jedną cebulę kroimy w krążki, wrzucamy na patelnię i smażymy wszystko około minuty. Gotowe mięso podawaj na przykład z ryżem.

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!