Zaskakujący przepis mojej mamy na ciasto śliwkowe z budyniem – kremowe, aromatyczne, po prostu pyszne.
Czy jesteś gotowy na nieoczekiwaną podróż smaków, której apogeum jest nieodgadniona tajemnica?
Przygotuj się na buntowniczy wstrząs zmysłów, którego źródłem jest magiczna wonia, która niebawem opanuje Twoje mieszkanie! Masz szansę rozszyfrować to tajemnicze zapachowe wyzwanie, a gdy to zrobisz, odkryjesz… śliwki! Ukryte w moim sekretnym letnim przepisie, sprawiającym furorę w mojej kuchni od dekad. Czy jesteś gotowy, aby wkroczyć do tego kulinarnego eldorado?
Zapnij pasy, zaraz zacznie się ekscytująca podróż po terenach nieznanych dla Twoich kubków smakowych! Przygotuj się, że w każdej chwili możesz odkryć coś niespodziewanego. To teraz czas na odsłonięcie tajemnicy poszczególnych składników:
Buntownicza masa ciasta, zdolna podbić Twoje serce:
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- szczypta soli
Nektar Bogów ukryty w kremie:
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- 5 łyżek kaszy manny
- 3 żółtka
- 5 białek
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru
- 1 kg śliwek
Oto tajne instrukcje wykonania:
Zaczynasz od czarodziejskiego mieszania mąki, cukru, proszku do pieczenia i soli z miękkim masłem. Przełam monotonię, dodając żółtka połączone ze śmietaną do tej mieszanki, a następnie zagniataj, aż ciasto stanie się jednolite. Jeżeli ciasto jest zbyt sypkie, nie lękaj się dodać więcej śmietany.
Twoje ciasto jest teraz superherosem gotowym na wielką przygodę. Rozwałkuj je na grubość około 0,5 cm i umieść w formie wysmarowanej masłem i posypanej mąką. Gdy stawisz czoła trudnościom, Twoje dłonie stają się narzędziem – użyj ich, aby naprawić problemy. Rozłóż na wierzchu soczyste, pachnące śliwki, posyp je cynamonem i zasyp pozostałymi 3 łyżkami kaszy manny.
Ubij białka na sztywną pianę z cukrem. W innym naczyniu połącz żółtka z budyniem waniliowym i dodaj śmietanę. Połącz te dwa składniki i zalej nimi owoce, delikatnie wyrównując.
Nurkuj w niesamowitej podróży do krainy pieczenia w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 30-35 minut. Miej oko na ciasto podczas pieczenia – pamiętaj, każdy piekarnik jest indywidualistą. Przed podaniem posyp cukrem.