Jeśli masz w domu mąkę, ziemniaki i ser, nie musisz już kupować chleba. Bez drożdży i zakwasu, najsmaczniejszy zamiennik wypieków – przepis idealny.
2 517
Doskonały przepis na danie, które jest bardzo wszechstronne. Możesz jeść je na obiad, kolacje, a nawet na śniadanie – wystarczy, że posmarujesz je masłem i nie potrzebujesz już chleba. Bardzo delikatne i smaczne – koniecznie spróbuj!
Potrzebujesz:
720 g mąki pszennej
500 ml wody
8 g soli
10 ml oliwy z oliwek
Na nadzienie:
800 g ziemniaków
600 ml wody
4 g soli
10 ml oleju roślinnego
Dodatkowo:
50 g masła
Przygotowanie:
Obierz i pokrój ziemniaki. W garnku wymieszaj je z olejem, posól, zalej wodą i ugotuj.Mąkę wymieszaj z solą, wodą i olejem.
Przykryj folią i odstaw na 10 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Ziemniaki rozgnieć, dodaj starty ser i wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto i nadzienie podziel na 8 części.
Na posypanej mąką stolnicy każdy kawałek ciasta rozwałkuj tworząc cienki placek. Na środku ułóż nadzienie i zawiń krawędzie tworząc kulkę, ponownie rozwałkuj. Smaż na suchej patelni z obu stron na złoty kolor.
Posmaruj miękkim masłem i podawaj. Życzę smacznego!