Grecki placek z jabłkami i rodzynkami. Te delikatne i rozpływające się w ustach ciasto pokocha cała rodzina.

Ostatnio oprócz popularnego ciasta francuskiego mam w zamrażarce ciasto filo. Ze względu na swój neutralny smak nadaje się ono zarówno do słodkich, jak i słonych wypieków. Dzisiaj opowiem wam jak zrobić grecki placek filo z jabłkami i rodzynkami.

Aby przysmak był delikatny, polewa się go słodkim sosem mleczno-jajecznym. Te delikatne i rozpływające się w ustach ciasto pokocha cała rodzina. A jego niezwykłym wyglądem będą zachwyceni wszyscy Twoi goście.

Składniki:

Przygotowanie:

Rodzynki namocz w gorącej wodzie przez 5 minut. Jabłka umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Rodzynki odcedź i wymieszaj z jabłkami, dodaj cynamon.

Rozpuść masło i połącz z olejem słonecznikowym. Posmaruj blachę do pieczenia masłem i wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto rozmroź. Rozłóż jeden arkusz, posmaruj mieszanką oleju i posmaruj nadzieniem. Złóż ciasto tworząc z niego akordeon – jak na zdjęciu poniżej. Przełóż na blachę do pieczenia.

Powtórz procedurę dla wszystkich arkuszy. Powinnaś otrzymać około 6 harmonijek. Posmaruj ciasta pozostałym olejem i włóż deser do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10-15 minut.

Aby zrobić sos, połącz jajka, cukier, wanilinę, proszek do pieczenia i skrobię. Stopniowo dodawaj mleko, mieszając masę trzepaczką. Polej nim ciasto i wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut.

Możesz posypać deser także cukrem pudrem do dekoracji. Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona przed kopiowaniem !!